Een greep uit ons aanbod
Buff-sjaaltjes
Volgens een origineel Spaans concept: een kokersjaaltje zonder naden vervaardigd uit 100% polyester. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs, al dan niet voorzien van (winddichte) fleece voering. Kan gedragen worden als hoofdband, bivakmuts, haarband, oorwarmer, muts, stofmasker, piratenmuts, sjaaltje, … Buff heeft ook een hele collectie mutsen.
Camelbak
Camelbak is een ergonomisch drinkreservoir voor multi sport dat toelaat om handenvrij te drinken. Men kan tot 3 liter koude of warme drank meenemen. Er zijn veel verschillende modellen. De drinkzakken zijn los te verkrijgen of geïntegreerd in een rugzak. De betere dag- en fietsrugzakken bieden de mogelijkheid om een camelbak te integreren.
Drinkflessen
- Sigg flessen van lichtgewicht aluminium, zeer robuust en 100% lekvrij. Aan de binnenkant zit een coating die bestand is tegen allerlei soorten drank. Beschikbaar in allerlei volumes en kleuren met verschillende soorten doppen. Kinderflesjes van 0,3 en 0,4 liter zijn verkrijgbaar met leuke designs en kleurtjes, ideaal om mee naar school te nemen. Isolatiezakken zorgen ervoor dat de drank +/- 4 uur warm of koud blijft.
- Camelbak biedt naast de handenvrije drinksystemen ook handige (sommige geïsoleerde) drinkflessen aan in verschillende kleurten. Ideaal om mee naar school of de sportclub te nemen. Ook leuke kinderflesjes met print en knijpbare sportflessen die in een fietshouder passen.
EHBO-sets
Tropenzorg heeft een aantal EHBO-sets op de markt gebracht die samengesteld werden met een specifieke doelgroep voor ogen. Vb: speciaal voor wandelaars een kit met o a blaarpleisters. Er zijn ook setjes met: een onbreekbare thermometer, steriele injectiespuiten, naalden, … voor minder hygiënische gebieden.
Fleece
Fleece is goed isolerend en vrij licht in gewicht, snel drogend, goed ademend en zeer aangenaam om dragen. Je vindt broeken, truien, slaapzakliners, handschoenen enz in dit materiaal. Fleece bestaat uit 100% gebreide polyester met daarop een pluislaag bekomen door een speciale borstelprocedure.
Gore-Tex
Gore-Tex, ontdekt door Bob Gore in 1969, is een microporeus membraan van polytetrafluoretyleen, slechts 0,025 mm dik met +/- 1,4 miljoen kleine gaatjes per cm². Waterdruppels kunnen hierdoor niet naar binnen maar waterdampmoleculen kunnen wel naar buiten waardoor er een ademend vermogen ontstaat, uitgedrukt in gr/m²/24h. Er zijn tegenwoordig verschillende variaties van membranen met elk hun specifieke doelgroep: windstopper, XCR, Paclite, Performance Shell, Pro shell, active shell en softshell. Verschillende outdoormerken verwerken deze membranen in hun kleding
www.gore-tex.com
Heuptassen
Vaude, Jack Wolfskin, The North Face, Lowe Alpine,... hebben allemaal een assortiment heuptassen. Verschillende volumes, met of zonder drinkflessen, met of zonder extra schouderband, keuze te over.
Kinderdragers
De beste kinderdragers worden gemaakt door rugzakfabrikanten want de kinderdrager moet zowel voor het kind als voor de drager comfortabel zitten. Het gewicht wordt, om de schouders te ontlasten, voor een groot deel op de gepolsterde heupband overgebracht. Het kinderzitje en de schouderbanden zijn verstelbaar. Het is belangrijk de kinderdrager te passen mét kind. Het gebruik ervan begint wanneer het kindje zelfstandig kan zitten tot wanneer zij of hij +/- 20 a 25 kg weegt, afhankelijk van het draagsysteem. Momenteel enkel nog kinderdragers in de verhuur.
Kompassen
De belangrijkste spelers op deze markt zijn Silva en Suunto.
Het kaartkompas, plat en doorzichtig, is ideaal om te werken op kaart; hoeken bepalen, afstanden meten, enz. Het spiegel-peilkompas is een combinatie waarmee men ook kan peilen op ooghoogte. Bij sommige kompassen is het mogelijk de declinatie (afwijking tussen het geografische en het magnetische noorden) aan te passen. Een kompas gemaakt voor het noordelijk halfrond is niet altijd geschikt voor het zuidelijk halfrond.
Kookvuurtjes
Er bestaan vuurtjes op gas (butaan/propaan), vaste brandstofblokjes (vb Esbit) en vloeistof (benzine, petroleum, kerosine, spiritus, coleman fuel,…). De brandstof kiest men in functie van de locatie, temperatuur en frequentie van het gebruik. Gas werkt bijvoorbeeld minder goed in koude temperaturen en op grote hoogte (afhankelijk van welk gas). De vloeistof vuurtjes zijn ideaal voor wereldreizigers, fietsers en alpinisten.
Coleman fuel is een zuivere loodvrije benzine die proper, zuinig en lang brandt.
Muggenmelk
Sterk muggenwerende producten bevatten meestal deet, piperidine of citriodiol als werkend bestanddeel. Om effectief te zijn, moet een product bijvoorbeeld minimum 30% DEET bevatten. Deet houdt zowel muggen als bloedzuigers, teken, zandvliegjes,… weg. Het wordt niet aangeraden voor kinderen onder de 6, zwangere vrouwen en mensen met een overgevoelige huid. In dit geval kiest men beter voor een natuurlijk product.
Muggennetten
Een muggennet of klamboe houdt insecten, maar ook ander ongedierte, op afstand. Er bestaan klamboes van nylon en polyester. Polyester is steviger en kan men impregneren met permetrine, een insectendodende stof. Een geïmpregneerde klamboe wordt aangeraden voor de tropen. Het geeft een extra bescherming omdat de muggen niet de kans krijgen om op het net te gaan zitten en er zo door te steken. Klamboes heb je in verschillende maten en vormen: eenpersoons, tweepersoons, rechthoekig, asymmetrisch, 1-puntsophanging,…
Onderhoudsproducten
Zowel voor kleding, schoenen als materiaal is een goed onderhoud belangrijk voor een lange levensduur. NikWax producten reinigen stoffen en schoenen en maken ze weer waterafstotend zonder het ademend vermogen aan te tasten. De meeste middelen van NikWax zijn op waterbasis en hierdoor minder snel ontvlambaar. Het water verdampt en een flexibele stevige waterafstotende laag blijft achter. De behandelingen kunnen op nat en droog materiaal worden toegepast; in de wasmachine of met een verstuiver. Het is noodzakelijk kleding en schoenen regelmatig grondig te reinigen want vuil en zout uit zweet beperken het ademend vermogen. Schoenen mogen nooit te dicht bij een warmtebron gedroogd worden; dit is slecht voor het leder en de lijm verliest daardoor zijn kracht.
Paraplu’s
De paraplu’s van Euroschirm zijn zeer sterk en hebben een uitgebreid gamma, zowel compacte als grote, automatische als manuele.
Regenkledij
Zowat elk outdoormerk biedt waterdichte kleding aan. Het ademend vermogen is meestal evenredig met de prijs. “Ademend” betekent dat de kleding geen regen doorlaat naar binnen toe, maar transpiratiedamp kan wel naar buiten.
Om dit te bekomen, worden verschillende technieken toegepast:
•Coating (vb PU-filmlaag) die aangebracht wordt aan de binnen- of buitenkant van de buitenstof.
•Microporeus membraan (vb Gore-Tex, Texapore, Sympathex, Event, …) aangebracht aan de binnenkant van de buitenstof.
Een membraan is op langere termijn slijtvaster dan een coating. Voor beide toepassingen geldt dat regenkledij pas 100% waterdicht kan zijn als alle naden langs de binnenkant afgeplakt of “getaped” zijn zodat hier absoluut geen water naar binnen kan. In ons gamma hebben we een uitgebreide keuze van regenkledij: The North Face, Mammut, Sprayway, Jack Wolfskin, Vaude, Rab, enz…
Rugzakken
- Dagtochtrugzakken hebben een gemiddelde inhoud tussen 15 en 30 liter. Vaude, Lowe Alpine, Jack Wolfskin, Black Diamond,… hebben een zeer uitgebreid gamma. De grote verschillen zitten voornamelijk in de gebruikte materialen, de vorm en het draagsysteem. Deze eigenschappen kies je in functie van de activiteit. Bijvoorbeeld kiest een alpinist een zo licht mogelijke maar toch sterke rugzak terwijl een scholier graag aparte vakken heeft om alles gemakkelijk te organiseren. Dagrugzakken bevatten meestal enkel proviand en regenkledij.
- Huttentochtrugzakken variëren in volume van 30 tot 50 liter en je vindt er naast proviand en regenkledij vaak ook een lakenzak/ huttenslaapzak en reservekledij. Bij deze categorie van rugzakken introduceert men meestal ook een volwaardige heupband omdat men hier te maken krijgt met lasten tussen +/- 5 en 10 kg.
- Trekkingrugzakken zijn groter, van 55 tot zelfs 100 liter en hierdoor uiterst geschikt voor meerdaagse trektochten met eventueel een tent. Qua gewicht spreek je hier al gauw over 10 tot 20kg voor een gevulde rugzak. Als leidraad voor het bepalen van het maximum gewicht dat je kan dragen, neem je meestal 1/3 van het lichaamsgewicht. Voor dames komt dit meestal neer op een rugzak met als max. grootte +/- 65 liter, voor heren +/- 75, afhankelijk van de lichaamsbouw. Een gouden tip is om alles IN de rugzak te dragen en niets aan de buitenkant te bevestigen. Zaken die hangen te bungelen, brengen je makkelijker uit evenwicht op moeilijk begaanbaar terrein, raak je ook vlugger kwijt en beperken soms je bewegingsvrijheid in dichtbegroeid terrein of op smalle bergwegen.
- Travelbags zijn een combinatie van rugzak & reistas. De schouderriemen kunnen opgeborgen worden, ideaal om ze te beschermen tijdens transport. De rugzak kan helemaal open zoals een reistas. Travelbags zijn zeer praktisch bij het reizen in voertuigen maar minder geschikt voor lange afstanden te voet omdat ze op zich zwaarder zijn.
Slaapmatjes
De allerbelangrijkste functie van een slaapmatje is om je te beschermen tegen de koude ondergrond. De gewone “klassieke” slaapmatjes bestaan uit kunststofschuim (polyethyleen) en zijn 8 tot 12 mm dik. Deze zijn goedkoop, zeer licht en goed isolerend maar liggen niet zo heel comfortabel en zijn niet echt compact. Zelfopblaasbare matten zijn veel comfortabeler (afhankelijk van de dikte), compact én gebruiksvriendelijk. Een van de belangrijkste spelers op deze markt zijn Thermarest en Exped. Deze matten zijn gevuld met een zachte, isolerende schuimsoort. De veerkracht van dit schuim zorgt ervoor dat bij het openen van het ventiel het matje zichzelf vol lucht zuigt. Inpakken in de bijgeleverde zak is geen enkel probleem. Kleine tip: niet vergeten het ventiel dicht te draaien na het oprollen want anders wordt er weer lucht aangezogen en krijg je de mat de volgende keer bijna niet uit z'n opbergzak. Een gouden regel is om de mat voor langere inactiviteit steeds opgeblazen, met open ventiel te bewaren. Thermarest en Exped hebben ook matten gevuld met lucht, zelf op te blazen of met behulp van de opbergzak. Deze zijn super licht van gewicht, zeer compact en zeer sterk.
Uiteraard zijn al de matten verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen.
Slaapzakken
Er zijn globaal genomen twee soorten vullingen; kunstvezel en dons.
Dons is extreem licht, warm, veerkrachtig en bijgevolg compact maar bij langdurige vochtigheid verliest het zijn isolatiewaarde en het droogt niet heel snel. Goed verluchten is dus noodzakelijk. De veerkrachtigheid (fillpower) wordt weergegeven in CUIN. Hoe hoger deze waarde, hoe lichter en warmer het dons is. Waardes variëren van 600 tot 850 en zelfs 900 cuin (extreem veerkrachtig maar zeer duur).
Kunstvezels behouden wel hun isolatiewaarde wanneer ze nat zijn maar zijn in verhouding zwaarder dan dons. Er bestaan veel soorten isolerende kunstvezel en de structuur ervan bepaalt de kwaliteit, het gewicht en de prijs. Zo bestaan er bijvoorbeeld holle spiraalvormige vezels, microvezels, meerkamerige holle vezels, …
Wat de binnen- en buitentijk van slaapzakken betreft, vindt men bij de betere slaapzakken het vaakst (ripstop) nylon terug omdat het –in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen en polyester- waterafstotend, winddicht, sterk en zeer licht is en niet snel vuil opneemt. Bij de wat duurdere slaapzakken vind je bijvoorbeeld het Pertex quantum materiaal terug, wat zeer sterk is en toch zeer licht.
Een zomerslaapzak heeft een gemiddeld temperatuurbereik van +20°C tot ongeveer +5°C, een drie seizoenenslaapzak gaat ongeveer van +15°C tot -5°C en sommige winterslaapzakken houden je zelfs warm tot -55°C. Men vermeldt steeds 3 cijfers om je een idee te geven van de isolatiewaarde van de slaapzak in kwestie: comfort, limited comfort en extreme. Hier volgt een voorbeeld: 6/0/-12 Kort gezegd betekenen deze waarden het volgende:
•comfort: geen koudegevoel bij temperaturen rond 6°C voor de gemiddelde gebruiker.
•limited comfort: afhankelijk van de persoon geen koudegevoel tot 0°C, toch kunnen personen (dames) die het vlug koud hebben best opteren voor wat extra kledij (vb thermisch ondergoed, fleece,…) bij 0°C.
•extreme: de uiterste grens voor het gebruik van de slaapzak. Geen comfortabele nachtrust bij -12°C.
In alle gevallen is een goed isolerende slaapmat belangrijk en een absolute must bij vriestemperaturen. Bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld -5°C zal zelfs een slaapzak met comfortwaarde -15°C je niet warm houden als je op de grond ligt.
Er bestaan deken- en mummymodellen. Een dekenmodel is ruim en kan je perfect open leggen zoals een deken, vandaar de naam. Een mummymodel is compacter en isoleert beter omwille van zijn vorm (je lichaam moet minder lucht opwarmen). Slaapzakken komen met een linkse of rechtse rits en zo kan je ze aan elkaar koppelen.
Softshell
Softshell is een membraan dat winddicht is en zeer goed waterafstotend. Het ademend vermogen ligt een stuk hoger dan bij een waterdicht membraan. Ideaal om te dragen bij inspanningen; lopen, fietsen, wandelen,…
Survival-items
Kleine artikelen die van levensbelang kunnen zijn. Een noodfluitje, een nooddeken, wind- en waterbestendige lucifers, magnesiumsticks om vuur te maken, handwarmers, een anti-muskieten hoofdnetje,…
Technische kleding
”Technische kleding” is een algemene noemer voor kledij die speciale eigenschappen bezit zoals superlicht en sneldrogend, antibacterieel, wind- en waterafstotend, UV-werend, vochtregulerend,… Enkele voorbeelden: coolmax, gore-tex, cocona, polygiene, QMC, …
Tenten
Er bestaan zeer veel soorten tenten en niet elke tent is geschikt voor elk doel.
Een katoenen iglo-tent is bijvoorbeeld perfect geschikt voor kampeertrips met de auto in een normaal tot warm klimaat maar niet voor een wintertrekking. Materiaal, waterdichtheid, gewicht, ventilatie, opbergruimte, slaapruimte en vooral het doelgebruik bepalen de keuze van je tent.
Globaal genomen heb je 3 materialen: Katoen, Nylon en polyester.
-Katoen ademt het best (geen condens, temperaturen lopen binnen minder hoog op bij warm weer) maar is zwaar en bijgevolg niet geschikt voor rugzaktrekkings.
-Nylon is zacht, lichter in gewicht en ook zeer goed te coaten (meestal gesyliconiseerd). Om de treksterkte en scheurvastheid te verhogen, gebruikt men meestal een ripstop-structuur.
-Polyester is van nature uit iets sterker en beter bestand tegen UV-straling en behoudt zijn vorm in natte toestand.
Zowel polyester als nylon hebben een extra filmlaag nodig om waterdicht te zijn: een polyurethan of siliconen coating. Bij een PU-coating worden de naden ook nog getaped. De waterdichtheid wordt uitgedrukt in mm waterkolom. Dit geeft de druk weer die het materiaal aankan. De binnentent wordt telkens gemaakt van goed ademende stoffen zoals bv. lichtgewicht nylon of lichtgewicht katoen.
De tentstokken van een goede tent worden meestal vervaardigd uit aluminium ipv glasvezel omdat glasvezel zwaar is en vlugger breekt.
Thermisch ondergoed
Thermisch ondergoed dient op de eerste plaats om je droog te houden, ook bij grote inspanningen. Het voert het vocht snel weg van het lichaam en droogt in een handomdraai. Het is daardoor warm en het ademt mee. Om een perfect vochtregulerend vermogen te bekomen bouw je je kleding het beste in 3 lagen op: thermisch ondergoed als basislaag, een tweede laag voor de warmte en een derde laag om de wind en/of regen tegen te houden. In de zomer volstaat een basislaag en/of tweede laag. Thermisch ondergoed heeft de beste werking als het mooi aansluit aan het lichaam.
Trekkingstokken
Trekkingstokken of wandelstokken ontlasten vooral je knieën tijdens het wandelen met of zonder rugzak. Telescopische wandelstokken zijn traploos verstelbaar zodat ze afhankelijk van het gebruik op de juiste lengte kunnen worden ingesteld. Op vlak terrein moet de lengte zo ingesteld zijn dat de onderarm loodrecht op de bovenarm staat. Een aantal modellen zijn uitgerust met een antishock-systeem; een ingebouwde veer die nog beter schokken opvangt.
Voor Nordic Walking heb je een ander soort stok nodig. Lengte hiervan wordt bepaald door je lichaamslengte te vermenigvuldigen met 0,66. De stok heeft ter hoogte van het handvat een geïntegreerd handschoentje waardoor de stokken niet over de grond slepen bij een juiste techniek. In Den Outback vind je voornamelijk Leki en ook Black Diamond.
Verrekijkers
Silva en Bynolyt hebben wij in ons gamma. De meest gangbare zijn de compactkijkers 8x21 en 10x25, inclusief een etui om aan de riem te hangen. Het eerste getal is telkens de vergrotingsfactor. Bij een 8x21 is het stukje waarnaar je kijkt dus 8x groter dan in werkelijkheid. Bij een 10x25 is dat 10x. Hoe groter de vergrotingsfactor, hoe moeilijker het is om het beeld stil te houden. Een statief of een steunpunt komt dan goed van pas.
Het tweede getal is de diameter van de uitgaande lens. Hier komt het licht naar binnen. Hoe groter deze diameter hoe meer licht er binnen kan en hoe lichtsterker uw beeld. Bij voldoende licht zal er maar weinig verschil te zien zijn, bij schemer heb je een duidelijker beeld bij een grote opening.
Wandelschoenen
Een wandelschoen wordt een halve tot een volledige maat groter genomen dan je eigenlijke schoenmaat. Belangrijk is dat je stevige wandelsokken kunt dragen terwijl je tenen nog vrij kunnen bewegen en de hiel toch vast zit. Bij een te grote maat zal de hiel op en neer gaan en krijg je gegarandeerd blaren. Meindl heeft zijn schoenen ingedeeld in categorieën, van A tot D, van soepel tot extra stevig. Het geeft een goed overzicht van de toepassingsgebieden en helpt je in de keuze van de juiste schoen.
- Categorie A: Schoenen voor eenvoudige bergwandelingen, normale wandelingen, vrije tijd, dagelijks gebruik of op het werk. Goede pasvorm, comfortabel, licht en een goede zool. Hieronder vallen de lage en halfhoge wandelschoenen.
- Categorie B: Een stabiele schoen met beschermende stootrand en optimale steun. De zolen zijn stevig en zorgen voor voldoende demping. De enkel zit goed ingesloten. Ideaal voor klassieke trekkingtochten met rugzak, in berg en dal, in hitte en kou.
- Categorie C: Deze schoenen zijn geschikt voor trekkings door het hooggebergte, door vrij ruig terrein. Voor klimpaden met veel bagage, voor het oversteken van sneeuwvelden alsmede gletsjers. De zolen zijn veel stijver en het leer stugger. Kan gedragen worden met lichte klimijzers.
- Categorie D: Zware stijgijzervaste schoenen met een stijve zool. Speciale warmte-isolering en een hoge schacht. Geschikt voor het zwaardere klimwerk in hoog alpine terrein.
Er zijn nog twee 'tussencategorieën' namelijk A/B en B/C. A/B is geschikt voor eenvoudige berg- en trekkingtochten. B/C voor de veeleisende trekkingtochten. Een gore-tex membraan zorgt ervoor dat de schoen volledig waterdicht is en ademt mee. Gore-Tex schoenen zijn dus ideaal in natte en koude omstandigheden. Goed leer zet zich volledig naar de voet. Leren schoenen zijn goed waterafstotend maar niet perfect waterdicht. Meer geschikt voor warmere gebieden.
Wandelsokken
Goede sokken zijn zeer belangrijk. Slechte of oude sokken zijn vaak één van de oorzaken van blaren. Wandelsokken zijn verstevigd onderaan de voet tot boven de tenen en tot achter aan de hiel. Aan de tenen vooraan is er geen naad. De versteviging absorbeert drukplekken, filtert vocht naar buiten en gaat blaarvorming tegen.
Falke heeft onder andere ergonomische sokken waarvan de linkersok verschillend is van de rechter, gemaakt volgens de drukvlakken van de voet. Belangrijke materialen zijn polypropyleen voor een goede vochtregulatie, wol voor extra vochtopname en coolmax voor een goede hitte afvoer. Zo zijn er sokken, afhankelijk van de samenstelling, geschikt voor temperaturen tot -20%C, en andere voor temperaturen tot +30%C.
De Smartwool sokken bestaan hoofdzakelijk uit wol, comfortabel om dragen en geeft weinig tot geen geurtjes, zelfs bij zweetvoeten.
Watersportsandalen
Belangrijk is een goede zool met een stevige grip en een constructie van de bandjes die je voet goed vast zetten. De Teva-sandalen hebben verschillende modellen elk met hun eigen toepassingsgebied. Ideaal om te wandelen, te lopen, te raften, te snorkelen, te douchen,… enz. Teva heeft een uitstekend loopcomfort en is niet meer weg te denken uit de basisuitrusting van elke reiziger.
Waterzuivering
Er zijn 3 manieren om water te zuiveren:
- Koken: zeer betrouwbaar en veilig. Nadelen van deze methode zijn: tijdrovend, omslachtig, eerst laten afkoelen om te drinken, zand en andere onzuiverheden blijven in het water zitten.
- Druppels of tabletten: jodium doodt virussen en bacteriën. Het is moeilijk te vinden en schadelijk voor de gezondheid bij veelvoudig gebruik. Chloor-druppels inactiveren bacteriën en virussen. Het moet ongeveer een half uurtje inwerken. Bij deze methode kan je niet buiten een lichte chloorsmaak. Zilverionen (Micropur) inactiveert bacteriën. Het moet 2 uur inwerken en maakt het water langer houdbaar. Milieuvriendelijk en volledig reuk- en smaakloos.
- Filteren: Er zijn keramische en chemische filters. Bij keramische filters (Katadyn, MSR) wordt het water door een steen gepompt met gaatjes van 0,2 micron. Zand, bacteriën,... kunnen er niet door. Virussen in gebonden toestand ook niet maar ongebonden wel. Filteren wordt soms gecombineerd met chemische stoffen. Actieve koolstof neemt alle geurtjes en smaken uit het water. Jodium inactiveert de virussen die door het filter kunnen. Belangrijk bij het filteren is dat het propere water opgevangen wordt in een schone en goed afsluitbare fles / container.
Windstopper
Windstopper producten zijn kledingstukken / accessoires waarin een windstoppermembraan verwerkt zit. Het membraan houdt de wind tegen en ademt zeer goed mee, beter dan Gore-Tex. In 'gewone' kleding koelt het lichaam zeer snel af bij wind (zeker bij hevige transpiratie), met een windstopper blijft het lichaam warm en comfortabel. Windstopper zit verwerkt in jassen, truien, handschoenen, sokken, mutsen, ondergoed,...
Zaklampen
Zaklampen heb je in allerlei verschillende maten en lichtsterktes. Tegenwoordig bijna allemaal met een Led lampje. Er zijn er op zonne-energie, met een opdraai systeem of op batterijen. Hoofdlampen zijn ideaal om te kamperen, voor buitensporters, maar ook zelfs voor elektriciens, loodgieters, artsen,… De lamp schijnt naar waar je kijkt en je handen zijn vrij om te werken. Er zijn verschillende modellen met elk hun mogelijkheden.
Zakmessen & Tools
- Victorinox: hét origineel Zwitsers zakmes met levenslange garantie. Standaard met rood handvat plus logo. Er zijn ook modellen met een transparant rood, groen, blauw… handvat. Er is veel verschil in het aantal functies, de dikte en de grootte van het mes. Ideaal zijn deze messen om mee te nemen op vakantie, op trektocht,…
- Leatherman, oersterke tools volgens een Amerikaans concept. Levenslange garantie. Een zeer handig en compact stuk gereedschap met tang, schroevendraaiers, enz.
- Homeij heeft een aantal handige, vergrendelbare zakmessen met of zonder gekarteld lemmet. 5 jaar garantie. Daarnaast heeft Homeij een uitgebreid assortiment accessoires zoals riemetuis en kettingen om te voorkomen dat u uw zakmes verliest.
- Opinel: een eenvoudig, sterk zakmes met een houten handvat. Naast de verschillende groottes zijn er twee soorten van materiaal: inox en niet roestvrij staal. Deze laatste is harder en daardoor scherper. Een veel gebruikt mes bij scouts.